COVID 19 ve Uzaktan Çalışmaya Geçiş

COVID 19 ve Uzaktan Çalışmaya Geçiş

Koronavirüs salgını yaşamın her alanında dokundu ve hızlı ve büyük değişimlere yol açtı. İş yaşamı bu süreçte çok sınavdan geçti ve geçmeye devam ediyor. Kurumsal hayatın içinde olan herkes adaptasyon süreci geçirirken kimi sektörlerde bunun daha hızlı gerçekleşebildiğini; kimi şirketlerin bu sürece çoktan hazır olduğunu ve hızlı aksiyon alabildiğini, ancak bazı şirketlerin ise alışık olmadığımız bu çalışma yapısında yepyeni sorular ve sorunların yanıtlarını ve çözümlerini aramaya başladığını gördük. Kısa vadede bu süreci her anlamda en az zararla atlatma planları yaparken, uzun vade açısından da önemli dersler çıkardık. Küçük veya büyük, özel veya kamu fark etmeksizin tüm şirketler bu süreçte mevcut durumda nerede olduklarını, neyi doğru ve neyi eksik yaptıklarını görebildiler.

İş Yerinde Çalışma ve Uzaktan Çalışma: İşiniz İçin Hangisi Doğru?

Bugün, birçok küçük işletme sahibi evden çalışma veya bir çalışma alanına katılma seçeneği ile karşı karşıyadır. Her seçeneğin kendi artıları ve eksileri vardır ve iş modeliniz ve ekip ihtiyaçlarınızla ilgili her noktayı dikkate almak önemlidir. İşletmeniz için hangisinin doğru olduğuna karar vermeden önce aşağıdaki konuları değerlendirmenizde fayda var.

İş Yerinde Çalışmanın Avantaj ve Dezavantajları

Ortak Çalışma Alanı Avantajları

  • Sosyalleşme ve insan etkileşimi:: Bir çalışma alanında çalışırken, ruh halinizi ve ilhamınızı artırmaya yardımcı olabilecek diğer profesyonellere erişiminiz olur, yaşanan enerji alışverişi motivasyonun artmasını sağlar.
  • İş bağlantıları: Çalışma alanları, yeni bağlantılarla tanışmak ve yeni iş alanları oluşturmak için harika yerler olabilir. Tutkulu, çalışkan bireylerle dolu bir ofiste, bir profesyonel gibi ağ kurabilirsiniz.

Ortak Çalışma Alanı Dezavantajları

  • Dikkatin Dağılması: Açık kat planları olarak kurulan birçok ofis alanı ile dikkatinizin dağılması kolay olabilir. Bazı çalışma alanları özel ofisler sunmaktadır, ancak salonları ve ortak alanları kullanan başka insanlar da olacaktır.
  • Ofis Giderleri: Ofis kirası, dekorasyonu, enerji giderleri, personel servisi, öğle yemeği ve diğer hizmet giderleri ciddi gider kalemleridir.

Uzaktan Çalışmanın Avantajları

Uzaktan çalışmak, bir çok açıdan işverene ve çalışana avantaj sağlayan bir yöntemdir.

  • Artan Verimlilik:
    Aslında, birçok iş hala çalışanların fiziksel olarak çalışma alanında bulunmasını gerektirmektedir. Bununla birlikte, yalnızca ara sıra toplantı gerektiren işler için, çalışanlara uzaktan çalışma seçeneği sunmak şirket kârlarını ve işgücü verimliliğini önemli ölçüde artırabilir. Yapılan araştırmalarda uzaktan çalışanların verimliliğinin belirgin şekilde arttığı görülmüştür.
  • Daha Sadık Çalışanlar:
    Bir çalışanın yerini doldurmak gerçek anlamda zor olabilir. Çalışanlarınız için sağladığınız kaynaklar, verilen eğitimler ve zaman göz önüne alındığında verimli çalışan bir personeli kaybetmek istemezsiniz. Bir araştırmaya göre işverenlerin %95’i uzaktan çalışmanın çalışanların bağlılığını arttırdığını ifade etmiş. Dolayısıyla uzaktan çalışma yöntemini seçerseniz daha sadık çalışanlarınız olabilir.
  • Uzaktan Çalışma Sisteminde Ekipler için Tavsiyeler

    Uzaktan Çalışma Sisteminde Ekipler için Tavsiyeler Uzaktan çalışma sisteminde ekipler için en önemli noktalardan biri ekip liderlerinin tutumu, bu kültüre ne kadar hazırlıklı olduğu ve adaptasyonudur. Ekip liderleri, uzaktan çalışırken rol, sorumluluk ve hedeflerin netliğini sağlamak ve bunların ekip içinde nasıl paylaştırıldığı netleştirmek adına ekip üyelerinin sorumluluklarını gözden geçirmeli ve gerekiyorsa güncellemelidir. Bu, ekibe açık bir iletişimle aktarılmalıdır. Ekibin bu sistemi başarı ile devam ettirebilmesi liderinin ne kadar ulaşılır, duyarlı ve güvenilir olduğu ile doğru orantılıdır. Ekip liderleri, bu çalışma modelinde düzenli olarak darboğazları, neyin iyi gittiğini ve uzaktan çalışırken nelerin daha fazla geliştirileceğini tartışmak için ekipleri ile dönemsel toplantılar planlamalıdır. Uzaktan çalışma modelinde herkesin aynı hedefe doğru ilerlediği ve tüm ekip üyelerinin yapılan işe yeteri kadar entegre olduğunun kontrol ve takibi ekip liderinin görevidir, dönemsel toplantılar ile bu gereksinim desteklenmiş olur. Uzaktan çalışma sisteminde ekipler için unutulmaması gereken bir başka önemli nokta ise; tüm ekip üyelerinin ekip içinde açık ve tutarlı iletişimin sağlanmasından, olası çatışma ve yanlış anlamaları etkili ve zamanında çözmekten sorumlu olduğudur. Uzaktan çalışma yeni bir kültür ve bu kültüre en hızlı şekilde uyum sağlayabilmek adına tüm ekip sorumluluk almalı, birbirine destek olmalı.

    Sonuç olarak; iş yapış şeklimizin değişmekte olduğu bu dönemde “işi” zaman ve mekanda taşınabilir hale getirmek ve verimliliği üst düzeyde tutabilmek adına alabileceğimiz önlemler ve yapabileceğimiz geliştirmeler mevcut ve çalışanlar zaman yönetimi, iş disiplini ve iletişim becerileri ile bu süreci yönetebilir. Ancak biliyoruz ki, gelecekteki iş modeline en iyi adaptasyonu sağlamak adına kültür ve alışkanlıkları değiştirmek haricinde de hazırlıklı olunması gereken konular, atılması gereken adımlar var… İlerleyen süreçte uzaktan çalışma sisteminin COVID-19 salgını dolayısıyla değil, “İşin Geleceği”nin bir parçası olarak yaygınlaşmasını umut ediyoruz.

    Kaynak: CinFikir