Evden Çalışma: VPN Nasıl Kurulur?

Evden Çalışma: VPN Nasıl Kurulur?

Yakın zamanda Çin'de başlayan ve hızla dünyaya yayılan korona virüs salgınıyla evden çalışan kişi sayısında da ciddi bir artış görülüyor. Durum böyle olunca WiFi bağlantıları ve VPN ağlarında da bazı sıkıntılar yaşanabiliyor. Bu durum insanları VPN kullanmaya teşvik etti. VPN, Sanal özel ağlar olarak tanımlanır. Virtual Private Network kelimelerinin kısaltması olarak kullanılır. Genel olarak şirketlerin şubeleri arasındaki iletişimi şifreleyerek güvenli iletişim sağlamasını amaçlamaktadır.

VPN nasıl kullanılır?

Yavaş internet için VPN kullanım ayarları oldukça fazla araştırılıyor. Araştırmacılar Türkiye interneti üzerinde yaptığı araştırmalar üzerine VPN kullanım oranını açıkladı. Ülkemizdeki kullanıcıların %58'i normalde ülkemize hizmet vermeyen eğlence sitelerine erişim için, %50'si erişimi engellenmiş siteler için, % 21'i ise internet geçmişini devlet kurumlarından saklamak için VPN ve ya Vekil Sunucu kullanıyor. VPN, amacınıza göre farklı kullanım seçeneklerine sahiptir. Eğer engelli sitelere erişim için VPN kullanmak istiyorsanız, kamuya açık olan VPN ağlarına, yani 2 tür VPN servislerine erişmeniz gerekmektedir. (Kurumsal sistemlere erişim amacıyla VPN kullanmak için şirketteki IT sorumlularına danışabilirsiniz.)

VPN kullanmak için iki seçeneğiniz bulunmaktadır. Birincisi ücretli hizmetlerden satın almak ki daha güvenlidir, ikincisi ücretsiz yazılım ya da uygulamaları kullanmak. Eğer teknik kabiliyete sahipseniz, cihazınızın ağ ayarlarından manuel olarak VPN kurulumu yapabilirsiniz. Ancak burada bağlandığınız ağı hızlıca değiştirmeniz mümkün değildir. Dolayısıyla güvensiz bir ağa manuel olarak bağlanmak, kişisel verilerinizi tehlikeye düşürecektir.

VPN Türleri Nelerdir?

Temel olarak 3 çeşit VPN bulunur:

  • • Evdeki bilgisayardan ofisteki kurumsal özel ağlara bağlantı kurulan VPN’ler. Bunlar özeldir, şirketlere ya da kurumlara özel olarak kurulabilir. (Örn: SEÇSİS - YSK)
  • • Tüm trafiği toplu şekilde alıp farklı bir konumdan bağlantı kuran VPN’ler. Genelde başka ülke üzerinden internete erişim imkanı sunarlar. Kamuya açıktır. Güven riski yüksektir. En yaygın VPN türüdür; saldırılara, bilgi sızıntılarına açıktır.
  • • Oyunlarda “ping” adı verilen yanıt sürelerini hızlandırmak için kullanılan özel VPN’ler. Oyunlara özeldir.

VPN Kullanım Amaçları

Bir örnekle açıklayalım.


Birkaç şubeniz olan bir mağaza zinciri oluşturduğunuzu düşünün, bu şubelerin merkezi şube ile iletişim haline olması gerekiyor ve muhasebe kayıtları gibi hassas veriler için internet üzerinden şubeleriniz ile iletişime geçmek istiyorsunuz. Bu verileri alıp, gönderirken maalesef ki güvende değilsiniz. İnternet bağlantısı sağladığınız modemden, servis sağlayıcıya ve hatta aradaki iletişimi sağlayan diğer şirketlere kadar her noktada siber saldırganlarla karşılaşabilirsiniz. Şubelerinizi şirketinizin merkezine VPN uygulamaları üzerinden bağlantı sağlayarak gelip giden veriyi kriptolu bir şekilde iletirseniz. Hem güvenlik hem de gizlilik sağlamış olursunuz. Arada olan şirketler veya araya girebilecek bir saldırgan yalnızca kriptolanmış yani okunamayacak halde olan veriyi görecektir.

Kaynak: CinFikir